030 - 820 00 20
Menu

De barbecue en de fiscus

7 juni 2018

De zomer nadert en daarmee staat de vakantieperiode weer voor de deur. Ter afsluiting van de voorjaarsperiode organiseren werkgevers veelal als personeelsuitje een bedrijfsbarbecue. Zoals dat geldt voor alle vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers is de werkkostenregeling (WKR) hierop van toepassing. Volgens de WKR mogen werkgevers hun personeelsleden 1,2% van de totale loonsom als onbelaste vergoedingen en verstrekkingen geven.

Werkkostenregeling

Vergoedingen en verstrekkingen aan personeelsleden worden in beginsel fiscaal aangemerkt als loon. De kosten daarvan vallen onder de WKR en zijn belastingvrij als ze door de werkgever daartoe zijn aangewezen en zij in totaal de vrije ruimte (1,2% van de loonsom) niet overschrijden. Overschrijden de vergoedingen en verstrekkingen de vrije ruimte, dan moet de werkgever een eindheffing van 80% betalen over het bedrag van de overschrijding. Er zijn vergoedingen en verstrekkingen waarvan de waarde op nihil wordt gesteld, de zogenaamde nihilwaardering. Die vergoedingen en verstrekkingen kunnen dus belastingvrij worden gedaan zonder dat zij invloed hebben op de vrije ruimte.

Bedrijfsbarbecue op de werkplek

Organiseert u de bedrijfsbarbecue op de werkplek dan zijn de kosten van hapjes en drankjes onbelast omdat daarvoor de nihilwaardering geldt. Maaltijden vallen echter niet onder de nihilwaardering. Voor maaltijden op de werkplek geldt een vaste waardering van € 3,35. Dat bedrag vormt loon voor uw werknemers. U kunt dit loon aanwijzen als eindheffingsloon, waardoor het ten koste gaat van de vrije ruimte.

Bedrijfsbarbecue elders

Organiseert u de barbecue buiten kantoor / bedrijf dan zijn de nihilwaardering en de vaste waardering voor maaltijden niet van toepassing. De kosten van de hapjes en de drankjes kunnen dan ten laste van de vrije ruimte worden gebracht, voor zover die nog niet is gebruikt. Overschrijdt het totaal van de kosten de vrije ruimte, dan krijgt u te maken met de eindheffing van 80% over het bedrag van de overschrijding.

Dus kolen aan en vlees erop.

Delen op social media: