030 - 820 00 20
Menu

Geen handhaving van de Wet DBA tot 1 januari 2020

12 februari 2018

Op 9 februari 2018 hebben Minister Koolmees en Staatssecretaris Snel bekend gemaakt dat handhaving van de Wet deregulering arbeidsrelaties is opgeschort tot 1 januari 2020. Tot die tijd krijgen opdrachtgevers en opdrachtnemers geen boete of naheffingen als achteraf vastgesteld wordt dat de opdrachtnemer eigenlijk in dienstbetrekking werkte. De huidige situatie blijft dus tot 1 januari 2020 onveranderd.

De belastingdienst gaat echter wel handhaven bij opdrachtgevers die als “kwaadwillenden” beschouwd worden en kan aan die groep dus wel boetes en naheffingen opleggen. De belastingdienst moet dan bewijzen dat iemand in dienstbetrekking werkte en er bovendien sprake is van opzettelijke evidente schijnzelfstandigheid. Dit is een zware bewijslast voor de belastingdienst.

De periode tot 1 januari 2020 wordt door het kabinet gebruikt om meer duidelijkheid te geven over het begrip dienstbetrekking en om nieuwe wetgeving voor te bereiden omtrent de arbeidsrelatie tussen ZZP’ers en opdrachtgevers.

Praktijkhouders in de huisartsen- en mondzorg werken nu meestal samen met praktijkmedewerkers op basis van modelovereenkomsten van de beroepsverenigingen. Voor hen lijkt er tot 1 januari 2020 dus weinig te veranderen, tenzij men als “kwaadwillend” zou worden beschouwd. Op dit onderwerp komen wij bij de betreffende cliënten nog terug.  Ook voor praktijkmedewerkers verandert er tot 1 januari 2020 weinig, zij blijven geconfronteerd met het feit dat de belastingdienst hun aangifte achteraf toetst op de vraag of wel of niet sprake is van ondernemerschap.

Delen op social media: