030 - 820 00 20
Menu

Kamerbrief over DBA en werken als zelfstandige

4 juli 2018

Op 21 juni 2018 heeft het ministerie van SZW een brief gestuurd naar de Tweede Kamer over de Wet DBA en de uitwerking van maatregelen voor het “werken als zelfstandige”.

Zoals bekend wordt er door de regering gewerkt aan nieuwe wetgeving voor ZZP-ers en de daadwerkelijke handhaving van de Wet DBA. In een recent gepubliceerde brief heeft de regering de stand van zaken aangegeven. Er wordt onder meer aan de volgende zaken gewerkt: verduidelijken van het gezagscriterium zodat per 1 januari 2019 meer inzicht bestaat of wel of geen sprake is van werkgeversgezag. Ook wordt gekeken of een webmodule kan worden opgemaakt die van te voren zekerheid kan geven aan opdrachtgever en opdrachtnemer of wel of niet in dienstbetrekking wordt gewerkt. Tot slot zal nog onderzoek worden gedaan naar het Europese recht, en wordt gekeken naar de tariefopbouw van zelfstandigen en hun opdrachten.

Voor wat betreft de Wet DBA gaat de belastingdienst het toezicht vanaf 1 juli 2018 aanscherpen en wordt er gehandhaafd bij kwaadwillenden. Daarbij zullen 100 opdrachtgevers geselecteerd worden om te bezoeken en wordt zo goed mogelijk gespreid over verschillende sectoren. Daarbij gaat de belastingdienst in gesprek over de werkwijze tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Het zal voor de belastingdienst echter heel moeilijk blijven om een dienstbetrekking, en kwaadwillendheid, aan te tonen.

 

Delen op social media: