030 - 820 00 20
Menu

Tandarts-implantoloog mag woning tot het zakelijke vermogen rekenen

1 mei 2018

Een tandarts-implantoloog drijft zijn praktijk in de vorm van een eenmanszaak. Deze praktijk is gevestigd op het adres X. In een andere in de buurt gelegen plaats heeft de implantoloog een duur huis laten bouwen waarin hij vanaf maart 2012 woont. Op de bovenverdieping is een niet-zelfstandige werkruimte en een archiefruimte gemaakt die uitsluitend voor de praktijk van de implantoloog wordt gebruikt. De werkruimte en archiefruimte zijn zodanig groot dat de woning met ondergrond voor meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt. De implantoloog heeft de woning tot zijn zakelijke vermogen gerekend, waardoor de kosten van de woning inclusief afschrijving aftrekbaar zijn, met uitzondering van de bijtelling voor privé-gebruik van een ondernemingswoning.

Er kunnen diverse redenen zijn om een woning tot het zakelijke vermogen te willen rekenen. Mogelijk rekende de implantoloog bijvoorbeeld op hoge onderhoudskosten (allemaal aftrekbaar) of uiteindelijk zelfs op een verlies bij verkoop. Ook zou het kunnen dat de WOZ-waarde nog erg laag was en daarom de bijtelling voor het privé gebruik ook heel laag zou uitvallen. De inspecteur wilde de zakelijke etikettering niet toestaan. Hij kreeg in eerste instantie gelijk van de Rechtbank Den Haag.

In hoger beroep bij het Hof Den Haag kreeg de implantoloog echter gelijk. Het Hof geeft aan dat de implantoloog aannemelijk heeft gemaakt dat hij mede voor de zakelijke belangen van zijn praktijk in de woning heeft geïnvesteerd. Het Hof vindt ook dat de investering niet in een zodanige wanverhouding tot het nut voor de onderneming staat, dat geen redelijk denkend ondernemer deze uitgave zou hebben gedaan. De woning mag dus zakelijk aangemerkt worden.

In bijzondere omstandigheden kan dit voordelen opleveren. Mocht u een woning gaan kopen of bouwen, neem dan contact met ons op om te bekijken of dit arrest voor kansen biedt.

 

Delen op social media: