030 - 820 00 20
Menu

Wijziging regelgeving gemeenschap van goederen per 1 januari 2018

28 februari 2018

Bent u voornemens te gaan trouwen in gemeenschap van goederen dan zijn er met ingang van 1 januari 2018 een aantal belangrijke wijzigen in de wetgeving doorgevoerd. De belangrijkste wijzigingen vergeleken met de oude situatie zijn de volgende:

  • Voorhuwelijksvermogen blijft privé. Het gaat dan om alle privébezittingen en schulden van ieder van de echtgenoten, verworven / aangegaan voorafgaand aan het huwelijk. Een echtgenoot wordt ook niet medeaansprakelijk voor privéschulden van zijn / haar echtgenoot. De beperkt de positie van schuldeisers. Een voor het huwelijk gedreven onderneming blijft eveneens privé toebehoren aan de ondernemende echtgenoot.
  • Erfenissen, giften en schenkingen, ontvangen tijdens het huwelijk, gaan tot het privévermogen van de betreffende echtgenoot behoren. De enige uitzondering is indien de erflater of schenker anders heeft bepaald.
  • Goederen die voorafgaand aan het huwelijk aan beide partners toebehoorden (ongeacht de verhouding in het eigendom) gaan na het huwelijk tot de huwelijksgemeenschap behoren.

Allen het vermogen dat tijdens het huwelijk wordt verworven en de schulden die tijdens het huwelijk worden aangegaan, vallen in de huwelijksgemeenschap. Er bestaan tijdens het huwelijk dan ook drie vermogens:

  • Privévermogen van echtgenoot A;
  • Privévermogen van echtgenoot B;
  • Gezamenlijk vermogen van de echtgenoten A en B;

Het is voor de (aanstaande) echtgenoten van steeds groter belang om goed te administreren hoe goederen zijn gefinancierd en welke vordering er tussen de verschillende vermogens bestaan. Als partijen niet kunnen bewijzen aan wie een goed toebehoort, wordt het goed als gemeenschappelijk vermogen aangewezen.

Voor vragen kunt u uiteraard terecht bij uw adviseur bij Van helder.

Delen op social media: